mapa powiatow bedzin slawkow mierzecice psary bobrowniki wojkowice bedzin czeladz siewierz

Dzisiaj jest: 22 styczeń 2022
Imieniny obchodzą: Anastazy, Wincenty, Wiktor

Tytuł - PRZEPISY WIELKANOCNE

 

Faszerowane jajka


1. Jajka faszerowane po tatarsku


Składniki:
    • 5 jajek
    • 2 łyżki majonezu
    • 80 g marynowanych pieczarek
    • 1 ogórek kiszony
    • 1 mała cebulka szalotka
    • sól, pieprz
    • szczypiorek, koperek


Przygotowanie:
    • Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na półmisku rozcięciem do góry. Delikatnie posolić.
    • W misce wymieszać pokrojone w małą kosteczkę: cebulę, pieczarki, ogórka z majonezem i zmielonym pieprzem, delikatnie posolić.
    • Farsz wyłożyć na jajka. Posypać szczypiorkiem, udekorować koperkiem.


Wskazówki:
Jak ugotować jajka: do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 6 minut. Po upływie tego czasu garnek zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie jeszcze na chwilę (dzięki temu będą się łatwiej obierały).

 

Danie z przepisu - jajka faszerowane po tatarsku


2. Jajka faszerowane szynką


Składniki:
2 porcje
    • 4 jajka
    • 100 g szynki
    • 1 łyżka majonezu
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka szczypiorku
    • 1 rzodkiewka


Przygotowanie:
    • Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
    • Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę, połączyć z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
    • Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem lub bazylią.

 

Danie z przepisu - jajka faszerowane szynką

 

3. Jajka faszerowane tuńczykiem


Składniki:
ok. 3 - 4 porcje
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 puszka tuńczyka
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii lub rukoli
    • opcjonalnie - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki


Przygotowanie:
    • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i zbić skorupki. Pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka i włożyć je do miseczki. Rozgnieść widelcem.
    • Tuńczyka dokładnie odcedzić i rozdrobnić widelcem, dodać do żółtek, wymieszać. Dodać majonez, musztardę, szczypiorek, natkę oraz pieprz cayenne jeśli go używamy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    • Farsz włożyć do białek, ułożyć na liściach sałaty i udekorować np. plasterkiem pomidorka koktajlowego, majonezem i orzeszkami pinii lub plasterkami rzodkiewek, natką pietruszki.

 

Danie z przepisu - jajka faszerowane tuńczykiem

Przepisy i zdjęcia ze strony www.kwestiasmaku.pl


Pasztet Wielkanocny

Składniki:
    • udziec z indyka 500 g
    • boczek surowy 400 g
    • pierś z kurczaka 250 g
    • wołowina 400 g
    • mięso wieprzowe od szynki 700 g
    • wątróbka drobiowa 300 g
    • marchew 2 sztuki
    • seler 1/2 sztuki
    • bułka czerstwa 2 sztuki
    • ziele angielskie 5 sztuk
    • liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
    • cebula 1 sztuka
    • jaja 4 sztuki
    • sól 1 łyżeczka do smaku
    • gałka muszkatołowa cała 1 sztuka
    • pieprz czarny mielony 1


Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso oczyść, opłucz i przełóż do dużego garnka. Zalej taką ilością wody żeby było przykryte. Warzywa obierz, umyj dokładnie i dodaj do mięsa.
Włóż liście laurowe, ziele angielskie i sól.
Krok 2:
Gotuj pod przykryciem do miękkości około godzinę.
Krok 3:
Pod koniec gotowania dodaj oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuj 5 minut.
Krok 4:
Mięso odstaw do przestygnięcia. Na drugi dzień wyjmij z wywaru razem z warzywami. Do zimnego wywaru włóż bułki. Mięso zmiel maszynką o drobnych oczkach trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj żółtka.
Krok 5:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaję piankę do mięsa. Dolej trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy pasztet do smarowania, bardziej miękki, dodajemy więcej wywaru.
Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dopraw pieprzem, solą jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową.
Krok 6:  
Pasztet wyłóż do foremek aluminiowych albo do foremek metalowych, które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piecz godzinę w temp. 180 stopni. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuje się godzinę, a na drugi dzień 30 minut. Przechowuj w lodówce.

 

Danie z przepisu - pasztet wielkanocny


Przepis i zdjęcie ze strony www.doradcasmaku.pl


Żurek Wielkanocny


Składniki:
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • kawałek selera
    • 3 kawałki suszonych grzybów
    • ok. 500 g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
    • 200 g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka pieprzu czarnego
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 1,5 litra wody
    • ok. 500 ml zakwasu na żurek (polecam domowy, ale może być również kupny lub w wersji bezglutenowej: "bezglutenowy zakwas na żurek")
    • suszony majeranek 1 łyżka lub więcej
    • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30 - 36 % lub więcej
    • jajka ok. 6 sztuk

Sposób przygotowania:
    1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
    2. Osobno ugotować jajka na twardo.
    3. Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
    4. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Podawać z przekrojonym na pół lub w ćwiartki jajkiem.

 

Danie z przepisu - żurek wielkanocny


Przepis i zdjęcie ze strony www.kuchnia-domowa.pl


Babka Wielkanocna


Składniki:
    • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka i 2 łyżki mąki
    • 100 g skrobi ziemniaczanej - troszkę ponad pół szklanki
    • 150 g cukru pudru - niecała szklanka
    • 150 g masła - 3/4 kostki o wadze 200 g
    • 4 średnie jajka
    • 1 duża cytryna - sok + otarta skórka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 porcje lukru cytrynowego
Szklanka w tym przepisie ma pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: foremka na babkę o średnicy 23 cm z kominem.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: 40 minut.
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia, a masło zmiękło.


Sposób wykonania:
Odmierz 200 gramów mąki pszennej tortowej. Do jednej miski wsyp również trochę ponad pół szklanki skrobi ziemniaczanej, czyli do 100 gramów skrobi. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj razem dokładnie lub przesiej do drugiej miski.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Miękkie masło ucieraj w drugiej misce. Polecam użyć do tego miksera na wysokich obrotach.
Gdy masło zrobi się jasne i puszyste możesz stopniowo dodawać cukier puder. Łyżka po łyżce, aż dodasz cały cukier. Całość ubijasz nadal na wysokich obrotach. Następnie wbijaj jajka. Po każdym jajku ubijaj masę przez chwilę, aż całkowicie połączy się w krem. Jeśli w którymś momencie masa wyda Ci się "zwarzona" nic nie szkodzi. Ciasto również się uda.
Po zmiksowaniu wszystkich jajek, do masy dodaj też wcześniej przygotowane składniki sypkie. Ciasto mieszaj już przy pomocy szpatułki z sylikonową końcówką, albo drewnianą łyżką. 
Dużą cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Całą skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij. Sok oraz skórkę dodaj do ciasta i wymieszaj całość delikatnie. 
Ciasto przełóż do formy uprzednio natłuszczonej i lekko tylko oprószonej od wewnątrz mąką pszenną.
Formę z babką wielkanocną umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Babki poleca się wyjmować z foremek jeszcze ciepłe. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę wielkanocną możesz w całości pokryć domowym lukrem. Aby pokryć swobodnie całą babkę użyj podwójnej porcji lukru. Po pierwszym oblaniu zbierać lukier i użyć go do położenia drugiej warstwy lukru. W ten sposób otrzymasz na babce trójwymiarowy lukier.

Lukier cytrynowy

Składniki:
    • 3 łyżki soku z cytryny lub wody - 18 g
    • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Sposób przygotowania:
Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny lub wody, jeśli planujesz zrobić zwykły, biały lukier. Można przelać sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Być może taka ilość będzie wystarczająca, ponieważ nabierałaś pełniejsze łyżki cukru. Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał bardziej i zastygnie całkowicie.

 

Danie z przepisu - babka wielkanocna
Przepis i zdjęcie ze strony www.aniagotuje.pl


Mazurek Wielkanocny z kajmakiem


Składniki:
Ciasto kruche:
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła (lub margaryny)
    • 80 g cukru pudru
    • 1 jajko (rozmiar M)
Dodatkowo:
    • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
    • 1 puszka masy krówkowej (400 g lub 500 g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
    • migdały w płatkach
    • ok. 30 g czekolady
    • suszone morele do dekoracji


Sposób przygotowania:
    1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągnąć puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
    2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
    3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (np o wymiarach 35 x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
    4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
    5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra - dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
    7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Danie z przepisu - mazurek wielkanocny z kajmakiem

 

Przepis i zdjęcie ze strony www.domowe-wypieki.pl

Biura Obsługi Klienta:

 

Adres Telefon
ul. Jana Sączewskiego 6 +48 32 368-07-00 do 02

ul. Ignacego Krasickiego 17

+48 32 368-08-00 do 01

Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom kontroli, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akceptacji plików cookies.

Akceptuję pliki cookie